Een AED is van levenbelang in een noodsituatie waarbij iemand een hartstilstand krijgt. Snelle toegang tot een AED kan levens redden tijdens een hartstilstand. Na een hartstilstand vermindert de overlevingskans van het slachtoffer met ongeveer 10% per minuut zonder reanimatie en defibrillatie. Door binnen 6 minuten een AED te gebruiken gecombineerd met effectieve reanimatie, kan je de overlevingskans vergroten met 70%.

Omdat snelle toegang tot een AED de overlevingskans sterk verhoogt, is het belangrijk om te weten waar u deze levensreddende apparaten kunt vinden of waar u zelf uw AED kunt plaatsen. Wij leggen het uit in deze blog.

1.  Publieke plaatsen

Tegenwoordig vindt u AED’s op veel publieke plaatsen, zoals winkelcentra, stations en sportscholen. Ook zijn ze vaak te vinden bij culturele instellingen, zoals musea en theaters. Door AED’s in of rondom openbare gebouwen te plaatsen, kunnen omstanders snel handelen als iemand hulp nodig heeft. Meestal worden ze aan de muur bevestigd op goed zichtbare plaatsen, vaak bij de ingang of in de hal, zodat ze eenvoudig te vinden zijn.

2.  Bedrijven en kantoren

Steeds meer bedrijven plaatsen AED’s in hun kantoren en op bedrijventerreinen. Een AED voor het bedrijf verhoogt niet alleen de veiligheid voor medewerkers, maar ook voor klanten en bezoekers. De meeste bedrijven hangen de AED binnen op een centrale plaats, zoals de receptie of de kantine. Bedrijven die in grotere panden werken, zoals fabrieken, installeren soms meerdere AED’s verspreid over het terrein, zodat de apparaten altijd binnen enkele minuten bereikbaar zijn. Denk bij plaatsing ook aan zichtbaarheid en bereikbaarheid: een goed gemarkeerde AED met signaleringsstickers en/of -borden kan bijdragen aan de snelheid waarmee deze gevonden wordt.

3.  Buurt AED’s

In woonwijken en op afgelegen plekken kan een buurt-AED levens redden. Buurtbewoners en lokale organisaties plaatsen deze AED’s vaak in een buitenkast aan een muur of paal, zodat ze 24/7 beschikbaar zijn. Ze hangen meestal op plekken die voor iedereen toegankelijk zijn, zoals bij scholen, buurtcentra of sportverenigingen. Hang je AED in een speciale buitenkast met een verwarmingsfunctie om het apparaat goed te beschermen.

Waar let u op bij het plaatsen van een AED?

Bij de plaatsing van een AED is zichtbaarheid essentieel. Hang de kast op een herkenbare, centrale plek met duidelijke markeringen, en zorg dat de AED goed bereikbaar is. Ook kan het handig zijn om medewerkers of buurtbewoners te trainen in het gebruik, zodat iedereen weet wat te doen in een noodsituatie. En vergeet niet om de AED regelmatig te controleren; de meeste apparaten geven met piepjes of lampjes aan als er onderhoud nodig is.

Bij AEDvoordelig.nl helpen we u graag met advies over het plaatsen en onderhouden van uw AED. Samen zorgen we ervoor dat u, uw medewerkers en uw omgeving altijd voorbereid zijn op een noodsituatie!