Wat zijn AED elektroden en waar plak ik ze?
Door middel van AED elektroden (stickers die worden aangebracht op het ontblote bovenlichaam van de patiënt) kan de AED het hartritme analyseren en bepalen of een schok noodzakelijk is. Mocht zo’n schok nodig zijn om het hartritme te herstellen, dan zorgen de elektroden voor de geleiding van elektriciteit. De elektroden zijn vaak al verbonden met de AED (dit worden pre-connected elektroden genoemd).
Waar plakt u AED elektroden?
AED elektroden brengt u aan op het ontblote bovenlichaam van de patiënt. Het is belangrijk eerst de bovenkleding van het slachtoffer uit te trekken, los te maken of te knippen. Daarnaast is het belangrijk dat de huid goed droog is; gebruik een handdoek, mouw of kledingstuk om de huid droog te maken. Verwijder sierraden en pleisters. Bij de meeste AED’s wordt een kleine etui bewaard met handschoenen en een scheermesje. Gebruik het scheermesje om eventueel borsthaar te verwijderen. Ga vervolgens door naar de volgende stap: het één voor één aanbrengen van de elektroden.
Plaats bij een volwassen patiënt de ene elektrode op de rechterkant van de borst, tussen het sleutelbeen en de tepel. De andere elektrode plaatst u aan de linkerzijde van de borstkas, net onder de borst ter hoogte van de ribben. Als u een denkbeeldige lijn tussen beide elektroden trekt, loopt deze langs het hart. Zorg ervoor dat de elektroden niet op het sleutelbeen of de tepel worden geplakt.
Heeft u de elektroden verkeerd geplakt? Houd er dan rekening mee dat door het opnieuw plakken van de elektroden kostbare tijd verloren gaat. Daarnaast kan door het verwijderen de gel van de elektroden loslaten, waardoor de elektroden niet goed vast blijven plakken. In de meeste gevallen kan de AED de analyse gewoon uitvoeren als de elektroden niet perfect geplakt zijn.
AED elektroden plakken bij kinderen
Moet u een AED gebruiken bij kinderen, dan is het aangeraden om kinderelektroden/pediatrische elektroden te gebruiken. Bij kinderelektroden gebruikt de AED een speciale kinderdatabase bij de hartanalyse, vanwege het verschillende hartritme van kinderen en volwassenen. Ook komt er minder joules vrij bij de stroomstoot van de AED. Echter zijn kinderelektroden niet noodzakelijk en kunt u wanneer er bijvoorbeeld geen kinderelektroden aanwezig zijn gewoon volwassen elektroden gebruiken.
Bij hele jonge kinderen, onder de 25kg, plakt u de elektroden anders; namelijk één op de borst en één op de rug tussen de schouderbladen.
Naast kinderelektroden zijn er ook een aantal AED-modellen die werken met een kinderknop of -sleutel voor kinderreanimatiemodus.