Vanaf vandaag (22 juni) zijn de reanimatierichtlijnen voor burgerhulpverleners versoepeld en weer teruggegaan naar normaal. Dat wil zeggen dat ook de beademingen weer uitgevoerd mogen worden. In maart is omwille van de heftige uitbraak van het coronavirus besloten om de richtlijnen van de reanimatie dermate aan te passen zodat verspreiding van het virus zoveel mogelijk voorkomen zou worden.

Hoe ziet het normale reanimatieprotocol eruit?

Het normale reanimatieprotocol, bestaande uit 30 borstcompressies en 2 beademingen, is weer als volgt:

  1. Geef WEL mond-op-mondbeademing
  2. Geef WEL borstcompressies
  3. Sluit WEL een AED aaan.

Uiteraard geldt het aangepast protocol waarbij geen mond-op-mondbeademingen worden gegeven nog steeds voor slachtoffers waarvan men weet of vermoed dat deze het coronavirus hebben. Dan hoeven er geen mond-op-mondbeademingen gegeven te worden. Het verschil tussen de beide protocollen is in onderstaande afbeelding te zien:

Bron: Nederlandse Reanimatie Raad

Beschermingsmiddelen en hygiëne

Uiteraard geldt nog steeds dat de hygiënemaatregelen die de overheid opgesteld heeft zo goed mogelijk nageleefd moeten worden. Desinfecteer direct na een reanimatie handen en polsen met water en zeep of met ontsmettingsmiddel.

Beademingsmasker, Pocketmasks, Kiss of Lifes of andere middelen ter bescherming bij (mond-op-mond) beademing tijdens reanimatie kunnen gebruikt worden bij normale reanimaties, maar beschermen niet of onvoldoende tegen het coronavirus. Wel voorkomen ze dat u rechtstreeks contact heeft met het slachtoffer.

Kijk voor meer informatie over de huidige reanimatierichtlijnen rondom het coronavirus op de website van de Nederlandse Reanimatie Raad