Philips heeft een probleem vastgesteld met de elektroden van de HeartStart HS-1 AED’s wat een gevaar kan opleveren voor patiënten en of gebruikers. Het gaat om de M5071A (volwassenen) en M5072A (baby/kind) elektroden. Het probleem heeft zich in 115 gevallen van de ca. 5.000.000 geleverde elektroden voorgedaan.

Wat is het probleem wat kan optreden bij de elektroden?

Het is in uitzonderlijke gevallen voorgekomen dat de gel van AED-elektroden loskomt van de schuimlaag/folie-achterkant wanneer deze van de gele plastic voering wordt verwijderd. De gel kan op zichzelf vouwen en hierdoor wordt het geloppervlak op de elektrode kleiner. Ook is het mogelijk dat de gel bijna volledig loslaat, waardoor er maar een kleine hoeveelheid gel op de elektrode achterblijft. Dit probleem kan optreden met elke elektrode die momenteel is geïnstalleerd in of opgeslagen is bij een Philips HS-1 AED. Het is niet mogelijk om vóór gebruik van de AED te weten of dit probleem ook optreedt bij uw elektrode, omdat de elektroden worden beschermd door een folieafdichting.

Probleem Philips HS-1 elektroden

 

Sinds 2010 heeft Philips 115 klachten over dit probleem ontvangen (waarvan 84 klachten werden ontvangen in 2021) voor een totaal van ongeveer 5 miljoen zendingen M5071A- en M5072A-elektroden.

Wat moet u als gebruiker van de AED nu doen?

Philips adviseert om de AED en elektroden te blijven gebruiken in de huidige staat.

Zorg er tijdens een eventueel gebruik voor dat het grootste deel van het oppervlak van de elektrode is bedekt met gel en breng de elektroden aan op de patiënt. Als u merkt dat de gel begint los te laten van de schuimlaag terwijl u de beschermlaag verwijdert, probeer dan te voorkomen dat de gel op zichzelf vouwt. De elektroden kunnen gewoon worden aangebracht bij de patiënt, tenzij de gel bijna volledig van de achterkant is losgekomen, zoals weergegeven in afbeelding 3.

Installeer in geval van problemen reserve-elektroden, indien beschikbaar, en ga verder met de reddingsactie. Volg de gesproken instructies, ongeacht de status van de elektroden, omdat de AED u door de noodzakelijke handelingen zal leiden.

Probeer de gel van de elektroden niet te onderzoeken voordat u deze bij de patiënt gebruikt. Het is niet mogelijk om vóór gebruik te weten of uw elektroden last hebben van het probleem, omdat de elektroden worden beschermd door een folieafdichting. De folieafdichting op de elektrodecassette mag alleen worden geopend voor gebruik bij de patiënt in noodgevallen, omdat de elektroden snel uitdrogen als de folieafdichting wordt verbroken.

Philips raadt u aan een reserve-elektrodecassette te bewaren bij uw AED. Als het probleem zich blijft voordoen en u geen reserve-elektrodecassette hebt, zorgt u voor de patiënt en reanimeert u zo nodig, totdat de hulpdiensten arriveren.

Welke acties onderneemt Philips?

Philips is bezig met ontwerpwijzigingen om het probleem met de M5071A- en M5072A-elektroden te verhelpen. In de loop van dit jaar zal Philips nieuwe elektroden op markt gaan brengen om het probleem met de M5071A- en M5072A-elektroden te verhelpen. Philips is van plan om in aanmerking komende klanten op de hoogte te stellen en aangepaste elektroden te leveren.

Lees hier het veiligheidsbericht van Philips.