Heb ik het wel goed gedaan?
Nazorg na een reanimatie waarbij een AED-apparaat is gebruikt
Een reanimatie meemaken is vaak heftig voor alle betrokkenen. Zowel voor degene die gereanimeerd is als voor de verlener van de eerste hulp. Goede nazorg en hulp voor alle betrokkenen bij het verwerken van een gebeurtenis zoals deze, is dan ook ontzettend belangrijk.
Aan het woord Frans Versteegen, oprichter en directeur van het AED Keurmerk Instituut die vaak wordt ingeschakeld nadat er een reanimatie heeft plaatsgevonden waarbij een AED-apparaat is ingezet.
Eerste telefonische nazorg
Frans: ‘Zodra er een reanimatie met een AED-apparaat plaats heeft gevonden en mensen bellen het nummer dat op het AED-apparaat staat, komen ze in contact met mij.
De mensen die ik aan de telefoon krijg, zijn vaak helemaal gestrest. Ze zitten nog vol adrenaline van de reanimatie en hebben net een ontzettend intense ervaring gehad. Belangrijk is dat degene die heeft gereanimeerd, rustig zijn verhaal kan doen. Vervolgens rijd ik naar de locatie waar de reanimatie heeft plaatsgevonden.
Samen het ECG uitlezen
Op de locatie waar het AED-apparaat gebruikt is, lees ik samen met degene die heeft gereanimeerd het elektrocardiogram uit. Via mijn computer zie ik welke handelingen zijn uitgevoerd; of het AED-apparaat een schok heeft geadviseerd en of deze is toegediend.
Er zijn situaties waarin het AED-apparaat geen schok adviseert, het hart toont dan te weinig fibrillatie waardoor het toedienen hiervan geen zin heeft. Ook dan blijft het belangrijk om door te gaan met beademen en het geven van hartmassage. Die effecten zie ik later terug op het ECG. De reanimatie aan de hand hiervan nog eens helemaal doorspreken, helpt bij het verwerken van deze gebeurtenis. Zeker in die gevallen waarin het slachtoffer het, ondanks de reanimatiepoging, niet gered heeft.
U kunt het niet fout doen
De meest gestelde vraag die ik krijg na een reanimatie is: ‘heb ik het wel goed gedaan?’ Gelukkig kan ik mensen eigenlijk altijd geruststellen. Het belangrijkste is dat er hulp is toegepast en mensen doen dat niet snel verkeerd.
Nazorg via huisarts
Bij het nabespreken van de reanimatie, adviseer ik de directe betrokkenen om samen goed na te praten en dan naar huis te gaan om alles te laten bezinken. Blijkt thuis dat iemand na een week nog niet goed slaapt, dan is de volgende stap een gesprek met de eigen huisarts. Een reanimatie kan immers op iedereen een ander effect hebben.
Meer weten over onze service na een inzet van uw AED-apparaat?
Heeft u een vraag over nazorg bij een eventuele inzet van uw AED-apparaat? Neem dan contact op met AEDvoordelig en bel 088-233 60 00 of mail naar [email protected]. Voor informatie over de AEDzeker service-contracten,