Kies de AED die bij u past
Er zijn heel veel verschillende merken en modellen AED’s verkrijgbaar. Ieder met eigen specificaties. Hoe kan nu een goede keuze gemaakt worden tussen al deze AED’s? Om dit wat makkelijker te maken hebben wij een aantal keuzecriteria op een rijtje gezet:defibrillator kopen
Betrouwbaarheid AED, Belang FDA keurmerk
Voor de Nederlandse markt is in principe alleen het CE keurmerk wettelijk verplicht voor AED’s. Op zich is dit een vreemde zaak aangezien een CE keurmerk niks voorschrijft over de juiste werking van de AED of de betrouwbaarheid van dit medische apparaat. Door praktisch alle grote AED fabrikanten wordt daarom vooral gewerkt met de Amerikaanse FDA-keurmerk. Een FDA gekeurde AED wordt bij het ontwerp en de productie streng getoetst en steekproefsgewijs getest. Daarnaast zijn er strenge protocollen voor de distributie en service. De AED’s van LifePoint , CU, Primedic en Schiller hebben geen FDA keurmerk. Alle andere AED’s in onze webshop hebben dit wel.
Technische Eigenschappen
IP-waarde
Bij een AED wordt altijd de IP waarde aangegeven. Dit geeft de mate van stof- en waterdichtheid aan. Afhankelijk van de plek waar de AED opgehangen wordt, is dit in meer of mindere mate van belang.
Kinderreanimatie
Een aantal AED’s is direct inzetbaar voor reanimatie van kinderen. Een aantal is hiervoor slechts geschikt na gebruik van een kindersleutel of het plaatsen van speciale kinderelektroden. Ook dit kan een keuzecriterium zijn, vooral op plekken waar veel kinderen zijn. Lees hier meer over het reanimeren van kinderen.
Levensduur AED batterijen
Ook is het goed om te kijken naar de levensduur van de batterijen en de elektroden.
Bedieningsgemak
Volautomaat of halfautomaat
Bij het aanschaffen van een AED kunt u kiezen voor een volautomatische AED of een half-automatsische AED. Een volautomaat geeft na een aantal controles automatisch een elektrische schok af aan het slachtoffer. De meest verkocht AED’s in Nederland zij de halfautomatische AED’s. Bij deze dient de hulpverlener een knop in te drukken om een schok af te geven.
Meerdere talen AED's
Een aantal AED’s (zoals de Defibtech View, Cardiac Science G5 en Primedic) zijn voorzien van meerdere (gesproken) talen. Daarnaast wordt op verschillende manieren de reanimatie ondersteund door de AED.
Reanimatie feedback
Sommige AED’s (Zoll en Cardiac Science) zijn voorzien van Reanimatie Feedback. Hierdoor is het voor de hulpverlener veel makkelijker om de aanbevolen diepte èn het juiste tempo van de benodigde borstcompressies te bereiken. De aanwezigheid van een metronoom ondersteunt ook nog eens het compressietempo. Meer informatie hierover is te lezen in een eerder gepubliceerde blog hierover.
Keuzes
Naast bovenstaande criteria is het belangrijk mee te nemen wie de AED gaat bedienen (burgerhulpverlening of professionele hulpverleners), waar de AED geplaatst wordt (binnen of buiten, in een openbare ruimte of bij uw bedrijf, op lawaaiige plekken, etc.) en hoe vaak de AED verwacht wordt in te zetten. Onvermijdelijk is het om de kosten van AED’s met elkaar te vergelijken. Wanneer een keuze is gemaakt, moet dat natuurlijk wel binnen uw budget passen. Ook hier schreven wij al eens een blog over, waar de kosten van AED’s in een makkelijk overzicht met elkaar vergeleken worden.
Informatie of vragen?
Heeft u nog vragen over het kiezen van een AED? Wilt u een onafhankelijke advies? Wij helpen u graag. U kunt ons eenvoudig bereiken via ons servicenummer 088-2336000. Of kijk eerst eens op onze website