‘Een AED, daar red je levens mee’, met deze slogan heeft de AED de afgelopen jaren een opmars gemaakt. Een goede zaak vindt Koen van der Heiden, en hij weet het als geen ander. Koen heeft tijdens zijn werk als cardiologisch verpleegkundige veel mensen gereanimeerd. Nu, als burgerhulpverlener, is hij oproepbaar in geval van nood. Een AED in de buurt kan dan het verschil maken, zo ook tijdens de reanimatie waarvoor Koen werd opgeroepen.

Lees hier zijn verhaal.

Burgerghulpbrlening

AED achterin de politieauto

‘Ik was die dag gewoon thuis, mijn zoontje van 3 deed net een middagdutje toen ik op mijn telefoon een oproep binnenkreeg van HartslagNu, hier sta ik geregistreerd als burgerhulpverlener.
Ik twijfelde even of ik mijn zoontje alleen moest laten, maar het ging om een oproep in mijn eigen straat. Bovendien sliep hij altijd heel vast, dus ben ik toch meteen gegaan. Ik rende, nog op mijn sloffen, naar het huis waar ik tegelijkertijd met twee politieagenten aankwam. Achterin de politieauto lag een AED, deze hebben we uit de auto gepakt en met z’n drieën zijn we naar het betreffende huis gerend. Daar troffen we de dame des huizes in paniek aan. Het slachtoffer bevond zich op zolder, ze bleek een klant te zijn die onwel was geworden tijdens een schoonheidsbehandeling.

Ineens komt alles in een stroomversnelling

Zodra je de kamer binnenstapt waar het slachtoffer zich bevindt, gebeurt er heel veel tegelijkertijd. We hebben ruimte moeten maken door stoelen en een bureau te verschuiven, ik heb het bovenlichaam van mevrouw ontbloot en ben direct gestart met reanimeren. Ondertussen pakte een van de politieagenten de AED uit en sloot deze aan. Er bleek een defibrilleerbaar hartritme te zijn, dus hebben we een schok toegediend. Omdat reanimeren heel intensief is, was het fijn dat er op dat moment nog iemand anders aanwezig was om het even over te nemen. Dat gaf mij de tijd om de bewoonster gerust te stellen en de deur van een kind dat op zijn kamer een computerspelletje deed, dicht te doen. Om het zo af te schermen van een heftige situatie.

Stijf van de adrenaline

Toen de ambulance arriveerde, namen zij het van mij over. Achteraf hoorde ik dat het een geslaagde reanimatie was geweest. Hoewel mijn rol in deze reanimatie alles bij elkaar misschien 20 minuten duurde, had ik thuis even nodig om bij te komen, ik stond nog stijf van de adrenaline.

Nadat je een oproep hebt gehad van HartslagNu vul je altijd een korte evaluatie in. Je kunt dan ook aangeven of je behoefte hebt aan ondersteuning bij het verwerken van je ervaring. Zelf heb ik hier nog geen gebruik van gemaakt. Ik neem wel altijd een moment om rustig terug te kijken op een reanimatie; hoe is het gegaan, heb ik alles gedaan wat ik kon doen?

Ik word gelukkig van het idee dat ik heb geholpen

Het gezicht van iemand die je hebt gereanimeerd, vergeet je niet zo snel. Maar ik kan het voor mijzelf goed verwerken en een plekje geven. Wat ook helpt, is dat ik er gelukkig van word dat ik iemand heb geholpen. Dat motiveert mij om dit te blijven doen.

Iedere AED kan een leven redden

Met mijn achtergrond weet ik hoe belangrijk het is om zo snel mogelijk te starten met goede reanimatie in combinatie het toedienen van een eventuele schok via een AED. Je redt er niet alleen levens mee, mensen lopen ook minder kans op schade aan het hart of de hersenen wegens een te lang gebrek aan zuurstof. Daarom is het goed dat er steeds meer AED’s in Nederland te vinden zijn. Iedere AED kan verantwoordelijk zijn voor het redden van een leven.’

Meer weten over reanimeren met behulp van een AED-apparaat?

Wilt u graag meer informatie over de aankoop of het gebruik van een AED-apparaat ? Neem dan contact op met AEDvoordelig en bel 088-233 60 00 of mail naar [email protected].