Bij veel ongelukken weten burgerhulpverleners door snel in te grijpen en te reanimeren (met of zonder AED) levens te redden. Wanneer de ambulance ter plekke arriveert en professionele hulpverlening de reanimatie overneemt, blijft de burgerhulpverlener alleen achter, vaak zonder te weten wat de afloop is. Het nieuwe initiatief Hart4ALL zorgt ervoor dat deze burgerhulpverleners in contact kunnen komen met (familie van) het slachtoffer of eventuele nabestaanden.

Hart4All

Hart4ALL

De stichting Hart4ALL verbindt mensen met elkaar. Hulpverleners en slachtoffers. Of mogelijk nabestaanden wanneer een reanimatie onverhoopt niet slaagt. Op deze manier krijgen burgerhulpverleners antwoord op vragen die zij hebben na een reanimatie met of zonder AED apparaat. Heeft het slachtoffer het gered? Hoe gaat het nu met het slachtoffer?

De verbinding wordt gerealiseerd door het uitreiken van zogenoemde clickbandjes met daarop een unieke code. Ambulances hebben standaard een Hart4ALL pakket aan boord. Hierin zitten vijf van dergelijke bandjes, die bij een ernstig ongeval of reanimatie uitgedeeld worden. Aan de burgerhulpverlener, maar ook aan de (familie van de) patiënt. Met de code op het bandje kunnen zowel de burgerhulpverlener als de patiënt en de familie zich aanmelden op de site van Hart4ALL. Wanneer contact gewenst is tussen alle betrokkenen, maakt de stichting Hart4ALL een match. De burgerhulpverlener krijgt rust omdat hij op de hoogte is van de afloop van de door hem of haar ingezette reanimatie. En het slachtoffer weet uiteindelijk ook alle ontbrekende informatie over hetgeen gebeurt is, in te vullen.

Ervaringen

Slachtoffer: ‘Ik ben twee weken kwijt uit mijn geheugen. Erover praten helpt enorm. Dat zou voor iedereen mogelijk moeten zijn. Hart4ALL maakt het mogelijk dat elke hulpverlener of slachtoffer die kans ook krijgt’.

Hulpverlener: ‘Wanneer de ambulance het slachtoffer heeft opgehaald, gaan burgerhulpverleners weer hun eigen weg. Je weet eigenlijk nooit hoe het afloopt met het slachtoffer. Het reanimeren heeft echt wel impact. Het geeft rust om te weten hoe het slachtoffer het maakt. Hart4ALL bereikt dit’.

Ambulancedienst: ‘Als ambulanceverpleegkundige weet je bijna altijd hoe het afloopt met een slachtoffer. In tegenstelling tot de burgerhulpverlener. Beide kunnen via Hart4ALL toch met elkaar in contact komen. Het ambulancepersoneel is daarin een belangrijke schakel; wij delen namelijk de polsbandjes uit. Het is belangrijk voor de verwerking van de reanimatie, en een manier om dank-je-wel te zeggen. Het brengt mensen dichter bij elkaar’.

Hart4All polsbandjes

Vragen of informatie?

Alle informatie over de stichting Hart4ALL kunt u nalezen op de site. Heeft u verder nog vragen over reanimeren met een AED? Of wilt u meer informatie over AED’s of onderdelen daarvan (AED elektroden of AED batterijen). Wij helpen u graag. U kunt ons eenvoudig bereiken via ons servicenummer 088-2336000. Of kijk eens op onze