Hoe om te gaan met reanimatie ten tijde van het coronavirus
Wanneer we spreken over reanimatie dan beslaat dit 2 onderdelen: de borstcompressies en de beademingen. Maar hoe ga je nu ten tijde van het coronavirus om met die beademingen? Want als je als burgerhulpverlener wordt opgeroepen wil je nu misschien liever niet rechtstreeks in contact komen met het gezicht van het slachtoffer. Hoe moet ik hier als burgerhulpverlener mee omgaan en zijn er misschien bepaalde maatregelen die ik kan treffen of regels die ik moet volgen?
Burgerhulpverlener via HartslagNu
Als burgerhulpverlener kun je aangemeld zijn bij het alarmeringssysteem HartslagNu. Je ontvangt dan een oproep wanneer er een reanimatie in de omgeving gemeld wordt bij de 112-alarmcentrale. HartslagNu heeft de maatregel getroffen dat wanneer het een oproep betreft op een adres waarvan bekend is dat daar corona patiënten in quarantaine verblijven dat daar dan geen hulpverleners naar toegestuurd worden. Alleen professionele hulpverleners zullen ter plaatse komen. De adressen van personen waarvan bekend is dat zij in quarantaine zijn, zijn namelijk bekend bij de meldkamers.
Welke maatregelen kun je als burgerhulpverlener treffen?
Uiteraard geldt voor iedere burgerhulpverlener om zich te houden aan de adviezen van het RIVM. Dus regelmatig handen wassen, niezen of hoesten in de binnenzijde van de elleboog, papierenzakdoekjes gebruiken en geen handen schudden. Maar ook kun je zorgen dat je jezelf beschermt door te zorgen dat je altijd iets bij je hebt om de beademingen veilig te kunnen geven. Denk daarbij aan de Kiss of Life of een beademingsmasker.
Kiss of life
De Kiss of life is verpakt in een klein tasje als sleutelhangermodel en is er eenvoudig uit te halen. Het beschikt over een eenrichtingsventiel dat rechtstreeks contact met de mond, neus en gezicht van het slachtoffer voorkomt.
Beademingsmasker
Het beademingsmasker wordt geplaatst op het gezicht van het slachtoffer en hierdoor wordt direct contact met de mond, neus en het gezicht van het slachtoffer voorkomen. Het masker is doorzichtig waardoor het gezicht van het slachtoffer zichtbaar blijft.
Nederlandse Reanimatie Raad
De Nederlandse Reanimatie Raad (NRR) benadrukt dat beademen een essentieel onderdeel is van de reanimatie en dat het niet beademen de kans op een goede afloop verkleint. Maar weet dat de burgerhulpverlener altijd zelf de afweging kan maken om alleen de borstcompressies te geven. Kijk voor meer informatie op de website van de NRR.