AED voor dummies - wat is belangrijk om te weten over een AED
Als AED-leverancier spreken en adviseren wij dagelijks mensen over de juiste keuze voor een AED en adviseren we over de overige benodigdheden. Maar mocht het hele onderwerp van AED’s u een beetje overweldigen of u weet niet waar te beginnen, dan proberen we in deze blog alvast meer duidelijkheid en informatie te geven.
Wat is een AED eigenlijk?
Laten we bij het begin beginnen door te vertellen wat een AED is en wat deze nou eigenlijk doet. AED is de afkorting voor Automatisch Externe Defibrillator. Een AED is een draagbaar apparaat welke beschikt over een batterij en waar twee elektroden aan verbonden zijn. Deze elektroden worden op de borst van het slachtoffer geplakt. Een computer in de AED analyseert vervolgens via de elektroden het hartritme van het slachtoffer en bepaalt of het nodig is dat de AED een elektrische schok toedient. Belangrijk is wel om te weten dat een AED een niet op zichzelf werkende apparaat is. Een AED zal altijd ook aangeven om te starten met de reanimatie. Voor een gebruiker van een AED is het prettig als deze ook een reanimatiecursus heeft gevolgd.
Hoe weet ik hoe ik een AED moet gebruiken?
Wanneer een AED wordt aangezet dan zal deze precies vertellen welke stappen er genomen moeten worden om de AED juist aan te sluiten op het slachtoffer. De AED zal aangeven dat de borst van het slachtoffer ontbloot moet worden en dat de elektroden geplakt moeten worden. Op de elektroden staat precies afgebeeld waar deze op de borst geplaatst moeten worden. Nadat de elektroden geplaatst zijn volgt u de verdere instructies van de AED op.
Moet de AED op stroom worden aangesloten?
Een AED beschikt over een accu welke niet oplaadbaar is. Een AED kan dus niet aan stroom aangesloten worden. Wel zal de batterij na een bepaalde periode vervangen moeten worden net als de elektroden. Deze hebben ook een beperkte levensduur. Elektroden moeten ook altijd vervangen worden als de AED gebruikt is bij een reanimatie. De elektroden zijn dus echt maar voor eenmalig gebruik.
Mocht u in een situatie komen waarbij een AED nodig is dan belt u natuurlijk ook altijd de 112 alarmcentrale en zei begeleiden u ook altijd nog bij de te nemen stappen. En wanneer het om leven of dood gaat is het altijd beter om iets te doen dan niets!