Wat is een AED?

Voordat we ingaan op het AED gebruik, is het belangrijk om te weten wat een AED precies is. De afkorting AED staat voor "Automatische Externe Defibrillator". Een AED is een draagbaar apparaat dat het hartritme kan analyseren en indien nodig een elektrische schok kan toedienen om het hart weer op gang te brengen.

Stappen voor correct AED gebruik

Er zijn een aantal stappen die je moet volgen voor het correct gebruiken van een AED:

1. Controleer de situatie

Zorg eerst dat de situatie veilig is. Controleer of het slachtoffer bewusteloos is en niet normaal ademt.

2. Bel 112

Laat iemand 112 bellen of doe het zelf als u alleen bent. Vraag ook of een omstander een AED kan halen als er geen in de buurt is.

3. Start met reanimeren

Begin met hartmassage en beademing volgens de richtlijnen van de reanimatie.

4. Zet de AED aan

Zodra de AED er is, zet u deze aan. Moderne AED's geven gesproken instructies. Ga ondertussen door met reanimeren totdat de AED aangeeft het slachtoffer los te laten.

5. Ontbloot de borstkas

Maak de borstkas van het slachtoffer vrij van kleding. Bij een AED zit vaak ook een Rescue Kit met een schaar; gebruik deze eventueel om de borstkas vrij te maken van kleding. In deze kit kunt u ook een scheermesje vinden om eventueel borsthaar weg te scheren, zodat de elektroden beter plakken. Zorg ook dat de borstkas droog is.

6. Plaats de elektroden

Plak de elektroden op de ontblote borstkas volgens de afbeeldingen op de elektroden. Bij een volwassen patiënt plakt u de ene elektrode op de rechterkant van de borst, gepositioneerd tussen het sleutelbeen en de tepel. De andere elektrode plakt u aan de linkerkant van de borstkas. Plak hem onder de borst ter hoogte van de ribben.

Gebruik de elektroden stickers nooit twee keer wanneer u ze verkeerd hebt geplakt, maar plaats in dat geval nieuwe elektroden.

7. Volg de instructies van de AED

De AED analyseert het hartritme en geeft aan of een schok nodig is. Raak het slachtoffer tijdens de analyse niet aan. Zorg ook dat omstanders genoeg afstand van het slachtoffer houden.

8. Dien een schok toe (indien geadviseerd)

Als de AED een schok adviseert, zorg dan weer dat niemand het slachtoffer aanraakt en druk op de schokknop. Een volautomatische AED heeft geen schokknop en voert zelf de schok uit.

9. Hervat reanimatie

Na de schok (of als geen schok geadviseerd wordt) hervat u onmiddellijk de reanimatie. Na ongeveer twee minuten volgt een nieuwe analyse.

10. Herhaal het proces

Blijf deze cyclus herhalen tot professionele hulp arriveert.

Het gebruik van een AED is een zorgvuldig proces. De volgende punten zijn heel belangrijk bij AED gebruik:

  • Volg altijd de gesproken instructies van de AED.
  • Zorg dat niemand het slachtoffer aanraakt tijdens de analyse en schok.
  • Blijf kalm en handel doordacht maar vlot.

Training in AED gebruik

Hoewel AED's ontworpen zijn voor gebruik door leken, is het sterk aan te raden om een training te volgen in reanimatie en AED gebruik. Dit vergroot de effectiviteit en uw zelfvertrouwen in noodsituaties.

Correct AED gebruik kan het verschil maken tussen leven en dood. Door de stappen in deze blog te volgen en te oefenen door middel van een professionele cursus, bent u goed voorbereid om een AED te gebruiken in noodgevallen. Bij AEDvoordelig.nl vindt u betrouwbare AED's, mogelijkheden voor onderhoud en trainingsproducten als reanimatiepoppen en AED trainers.

Wilt u meer weten over AED's of bent u op zoek naar een AED voor uw bedrijf, vereniging of particulier? Neem dan contact met ons op of bekijk ons assortiment op AEDvoordelig.nl.